Yogamatte

Yogamatte [2023] – den ultimate guiden og testen

Innhold oppdatert: 18/5 2022 • Opprinnelig publisert 30/1 2022 • Vi tjener penger hvis du kjøper noe fra en av våre partnere.

Yoga er sunt for både kropp og sjel. Og nei, yoga er ikke bare for kvinner, selv den mest hardcore crossfitter eller vektløfter kan ha nytte av yogaøvelser. Yoga er lett å komme i gang med og krever ikke annet utstyr enn en yogamatte. Som med all annen trening eller idrett er det selvsagt masse ekstrautstyr du kan kjøpe, men i grunnen klarer du deg helt fint med komfortable klær og en god yogamatte.

Derimot er det viktig at du kjøper en yogamatte i god kvalitet. Det er en rekke faktorer du bør se på før du velger hvilken matte du skal anskaffe.

Så len deg tilbake og les her i vår superguide, hvor vi tar opp alle disse faktorene og hensynene. Vi kler deg godt for å ta det riktige valget.

1

Casall Yoga Mat Grip & Cushion III 5 mm

Beste premiumvalg
hos Best-i-Test.nu

Yoga mat Grip & Cushion III 5 mm er en yogamatte med meget høy ytelse. Matten har et fremragende grep, men også en unik kombinasjon av tetthet og fasthet. Det øverste laget er laget av PU-materiale, som gir deg et veldig godt grep og en god følelse. Det som gjør Grip & Cushion III ekstra spesiell, er dens unike evne til å gradvis absorbere vann/svette, noe som betyr at du kan opprettholde best mulig grep. 

Beste pris: 999 kr

4.5/5

2

Gaiam Premium Plum Jam 2-Color 6mm

Beste budsjettvalg
hos Best-i-Test.nu

Premium Plum Jam 2-color Yoga Mat er en ekstra tykk yogamatte for komfortable og stabile treningsøkter. Matten er laget av et solid PVC-materiale som gir effektiv støtdemping og reduserer belastningen på ledd og leddbånd.

Beste pris: 459 kr

4/5

3

Casall Lightweight Travel Mat 4mm

Lightweight Travel Mat 4 mm fra Casall er en ultralett yogamatte som passer utmerket å ha med på reise. Til tross for sin lette vekt har den overraskende god støtdemping og en sklisikker overflate. Det diskrete fargevalget gjør at den passer inn i de fleste miljøer.

Beste pris: 649 kr

4.5/5

4

Titan Life AIRROWER R65

En kraftig romaskin med både luft og magnetisk motstand. Luftmotstanden gir deg en bedre opplevelse, og den magnetiske funksjonen gjør den egnet til f.eks erfarne brukere.

Beste pris: 8 500 kr

5/5

5

Titan Life Water Rower Trainer R22II

Titan Life Water Rower R22II tilbyr en fantastisk treningsopplevelse. Dette er den nye oppdaterte versjonen som tar over fra den gamle modellen R22. På datamaskinen kan du enkelt og tydelig holde oversikt over antall rostrekk, tid, tid / 500M. hastighet, antall roeslag, totalt antall roeslag, distanse og kalorier.

Beste pris: 6 740 kr

4.5/5

6

First Degree Apollo Hybrid AR

Apollo Hybrid AR Romaskin gir deg både lyden og følelsen av å ro på vannet. Meget stabil konstruksjon i amerikansk ask og stål som passer like godt i stuen som på trimrommet. Romaskinen tar liten plass når du vipper den opp og det er enkelt å vippe den ned for å trene.

Beste pris: 12 999 kr
Før: 16 999 kr

4.5/5

7

FINNLO Aquon Evolution

Roing med Aquon Evolutionen kjennes realistisk og følesen er lik den å ro i vann. FINNLOs Aquon Evolution roergometer utmerker seg gjennom en prestasjon på 350 Watt, noe som gir perfekt motstand for intensiv power-trening.

Beste pris: 10 790 kr
Før: 11 465 kr

4/5

8

HAMMER Rower Ocean One

Med romaskinen HAMMER Ocean One kan du trene hele kroppen på en skånsom måte hjemme – uansett vær og tid på dagen. Med den avtakbare holderen for nettbrett/smarttelefon som kan dreies 360 °, kan du se filmer eller bli motivert av treningsapper mens du ror.

Beste pris: 8 745 kr

4/5

9

Christopeit Sport Cambridge II

Med denne romaskinen får du en rimelig treningsmaskin som gir deg den kondisjonstreningen du ønsker. Motstandsnivået kan enkelt justeres i fire nivåer. Når du er ferdig med treningsøkten kan du brette opp glideskinnen og enkelt sette den til side uten at romaskinen tar for mye plass.

Beste pris: 2 990 kr
Før: 4 790 kr

2/5

Se det store utvalget av yogamatter

Rabatt
Casall Casall Yoga mat bag
140,00 kr
Rabatt
Reebok Delta Reebok Elite Yoga Mat
611,00 kr
Rabatt
Adidas Adidas Mat. Yoga 8mm
311,00 kr
Rabatt
Gymstick Gymstick Yoga Mat
140,00 kr
Rabatt
Gymstick Gymstick Pro Yoga Mat
365,00 kr
Rabatt
Yoga Mat Position 4mm
389,00 kr

Velge en yogamatte - finn den beste for dine behov

Du kan få yogamatter fra under 100 kroner og oppover over 500 kroner. Det er åpenbart kvalitetsforskjeller, men i stedet for bare å se på prisen, er det viktig at du gjør det klart hvilke behov du har og hvilke yogamatter som dekker disse behovene.

Du må være klar over dette

Tykkelse

Yogamatter kommer i forskjellige tykkelser. Dette er sannsynligvis den viktigste av alle faktorene du må holde styr på før du kjøper en matte.

Tykkelsen på yogamatten har innflytelse på dens komfort og på hvor gode og behagelige yogaøvelsene dine vil være å gjøre.

Hvis matten er for tynn, vil du kunne kjenne gulvet gjennom den, få vonde knær og til slutt risikere skader, noe som ikke er særlig forenlig med alt det gode du får ut av å trene yoga. Omvendt, hvis matten er for tykk, vil du ikke være i stand til å koble deg til gulvet og vil ha problemer med å opprettholde balansen under øvelsene. Så det er en balanse: ikke for tynn og ikke for tykk. Dette er noe du bør vurdere før du kjøper din første yogamatte.

Standardtykkelsen på en yogamatte er 4 mm.

Yogamatter er også tilgjengelig opp til en tykkelse på 6 mm. Det kan være en fordel for deg om du er i den tyngre enden vektmessig, men ellers går du sjelden feil med en yogamatte som er 4 mm tykk.

Det er også en veldig tynn type yogamatte på markedet. Det er den såkalte reiseyogamatten. Den er lett å ha med seg i bagasjen når du er på reise og kan slås sammen, og veier ikke noe mer. Denne matten kan brukes på reise, men anbefales ikke som din primære yogamatte hjemme.

Hvilken du skal velge avhenger mye av hvor mye plass du har til å oppbevare den og om du først og fremst trenger den hjemme, eller trenger å frakte den mye frem og tilbake. Det er tydelig at jo tykkere yogamatten er, jo tyngre er den og jo mer fyller den.

Du kan evt velg å ha to matter: en til hjemmebruk og en til å ta med.

Flate

Det neste du må være oppmerksom på i forhold til valg av yogamatte er overflaten på matten.

Det viktigste i forhold til overflaten på en yogamatte er sklisikkerheten. Det verste som kan skje når du trener yoga er om du sklir rundt på matten. Å kunne stå stødig er en av hovedformålene med å bruke en yogamatte i det hele tatt. Du må være koblet til underlaget og stå stødig for å komme rett ut i yogaøvelsene.

Derfor bør yogamatten ha en ru overflate, eller en overflate som fester seg slik at du ikke glir når du kommer langt ut i en øvelse. Svetter du mye under yoga, gjør en ru overflate også at du står stødig og ikke glir rundt på en våt matte.

Det er ulike måter en yogamatte kan ha en ru overflate. Enten kommer ruheten naturlig på grunn av materialet, eller så er det laget et mønster i overflaten på matten. Er matten laget av et materiale som f.eks PVC vil det naturlig være glatt og krever derfor et kunstig skapt mønster, mens et organisk materiale gir en naturlig ruhet og struktur.

Liker du ikke PVC og ønsker deg en yogamatte der du står stødig, kan du velge en matte av gummi eller bomull.

Materiale

Yogamatter kommer i en rekke forskjellige materialer.

Den klassiske yogamatten er laget av plasten PVC, også kjent som vinyl. Fordelen med yogamatter i PVC er at de er de mest slitesterke mattene. De tåler litt av hvert og holder i mange år.

På den annen side er det et økende antall yogautøvere som bryr seg mye om økologi og bærekraft. Derfor er det lagt til en rekke nye yogamatter i mer naturlige materialer som økologisk bomull, naturlig bomull, bambus og resirkulert gummi. Disse er bedre for miljøet, men er i sin tur ikke like holdbare som de i PVC. Med andre ord, hvilket materiale du velger er relatert til din etiske holdning.

Som beskrevet under overflate er materialvalget også knyttet til overflatens struktur.

Merk at du bør unngå en yogamatte i gummi hvis du lider av lateksallergi.

Lengde og bredde

Den siste faktoren du må huske på er størrelsen på yogamatten.

Standardbredden på en yogamatte er 60 cm, noe som er greit, men når det kommer til lengden på matten er det viktig at du kjøper riktig matte for høyden din.

Vi har funnet yogamatter på markedet i lengder fra 173 cm til 2 meter. Hvilken lengde bør du velge?

Det kan være fristende å kjøpe en kort matte slik at den ikke tar så mye plass når den rulles sammen, men husk at du må kunne stå på matten i en veldig bred posisjon når du f.eks. lager en kriger. Du skal også kunne ligge på matten strukket ut på ryggen uten at nakken eller føttene berører gulvet.

I utgangspunktet bør du kjøpe en yogamatte som er like lang som du er høy.

Se evt. mer i denne videoen fra Livestrong:

Hvordan skal jeg behandle yogamatten min?

Når du nettopp har kjøpt en god yogamatte og kanskje til og med stukket ut den beste modellen, er det viktig at du behandler den riktig. Det er også viktig av hygieniske årsaker at du rengjør den grundig. Les videre her og finn ut hvordan du gjør begge deler på riktig måte.

Den nye yogamatten

En yogamatte rulles vanligvis sammen når du ikke bruker den. Men det bør du faktisk ikke gjøre i begynnelsen med en helt ny yogamatte.

En yogamatte er ofte laget av gummi, PVC eller et annet materiale som kommer fra fabrikken med en lukt som ikke alltid er så fin. Derfor, hvis du bare holder matten i sammenrullet tilstand til du skal bruke den, vil du ikke bli kvitt denne lukten.

Det du i stedet gjør er å tørke av matten med en oppvridd klut med lunkent vann. Det er viktig at du ikke bruker såpe. Heng deretter yogamatten til tørk – gjerne utendørs hvis været tillater det. Hver gang du bruker matten, gjenta denne prosessen til den ikke lenger lukter. Denne behandlingen bidrar også til å gjøre yogamatten din enda mer sklisikker.

Rengjøring

Selvfølgelig, når du bruker yogamatten din mye, blir den skitten og svett. Så hva gjør du for å rengjøre matten uten å ødelegge holdbarheten?

Du kan kjøpe spesielle rengjøringsprodukter for treningsutstyr og spesielt for yogamatter. Men dette er ikke nødvendig i det hele tatt, og du kommer langt med vanlige husholdningsmidler.

Vi anbefaler følgende blanding:

  • 1 dl eddik
  • 3 dl vann
  • 2 dråper tea tree olje
  • Muligens litt eterisk olje

Eddik (du kan for eksempel velge eplecidereddik hvis du synes husholdningseddik lukter for skarpt) og tea tree olje er bakteriedrepende.

Ikke bruk for mye av denne blandingen. Yogamatten trenger ikke være gjennomvåt, men du kan med fordel bruke en sprayflaske.

Vår ekspert anbefaler

Casall Yoga Mat Grip & Cushion III 5 mm

Vår ekspert anbefaler

Casall Yoga Mat Grip & Cushion III 5 mm

Beste pris: 999,- hos Gymgrossisten