trimsykkel

Trimsykkel [2023] – den ultimate guiden og testen

Innhold oppdatert: 25/1 2023 • Opprinnelig publisert 12/1 2022 • Vi tjener penger hvis du kjøper noe fra en av våre partnere.

Tenker du på å skaffe deg en trimsykkel fordi du ønsker å gå ned i vekt eller komme i bedre form? Det er et utmerket verktøy for begge. Før du kjøper en slik sykkel er det mange ting som er verdt å vurdere en gang til. Du bør for eksempel se på egne behov, sikkerhet, ergonomi, maskinfunksjoner, type motstand – og selvfølgelig prisen, som også spiller inn.

Så len deg tilbake og les her i vår superguide, hvor vi tar en titt på noen av disse betraktningene. Og tar for seg noen av de ulike faktorene og problemene som gjelder for trimsykler. Samt relevante spørsmål angående denne spesielle treningstypen tar opp for svar – for videre inspirasjon.

1

FINNLO Exum III

Exum fra Finnlo har alt en bra ergometersykkel trenger! Det myke gelesetet garanterer en komfortabel sitteplass, selv undaer lange treningsøkter. Styret og setet er justerbart. Presisjonskulelagrene av høy kvalitet sikrer jevn rotasjon og gir sammen med resten av sykkelen muligheter for å nyte behagelig, myk og langvarig trening.

Prissammenligning

2

Christopeit Sport AL2

Hele 24 motstandsnivåer hjelper deg å finne akkurat den rette motstanden. 17 programmer for varierte treningsøkter gjør dine mål lettere å nå. Sykkelen kan enkelt flyttes med transporthjulene. Tren for eksempel foran din favorittkanal på TV. En stabil og rimelig trimsykkel.

Prissammenligning

2

Christopeit Sport AL2

Beste budsjettvalg
hos Best-i-Test.nu

Hele 24 motstandsnivåer hjelper deg å finne akkurat den rette motstanden. 17 programmer for varierte treningsøkter gjør dine mål lettere å nå. Sykkelen kan enkelt flyttes med transporthjulene. Tren for eksempel foran din favorittkanal på TV. En stabil og rimelig trimsykkel.

Beste pris: 4 399 kr
Før: 7 149 kr

4.5/5

3

Spirit Fitness CU800

Beste proffvalg
hos Best-i-Test.nu

Spirit CU 800 er utviklet for treningsrom og flerbruk i bedrifter og treningssentre. Designet fokuserer på bekvemmelighet, komfort og holdbarhet. Spirit CU800 er veldig bra for den som verdsetter myk og jevn gange og omfattende informasjon i displayet.

Beste pris: 19 999 kr

4/5

4

Titan Life Bike B65

B65 fra Titan Life er en ergometersykkel av bra kvalitet som passer den kresne mosjonisten. Sykkelen er, takket være det lave innsteget, lett å komme seg på og av. Svinghjulet er på 5 kg og gir en følelse av 11 kg takket være fremdriftssystemet. Dette gir en jevn følelse under treningen.

Beste pris: 3 989 kr
Før: 5 999 kr

4.5/5

5

Casall EB300

Casall EB300 er en stille og stabil trimsykkel som tåler en maksimal brukervekt på 150 kg. Den bakgrunnsbelyste skjermen er utstyrt med 12 forskjellige treningsprogrammer. Med håndpulssensoren er det enkelt å holde rede på pulsen mens du trener. Skjermen har også holder for smarttelefon/nettbrett.

Beste pris: 3 990 kr
Før: 5 995 kr

4/5

6

Hammer Ergo-Motion BT

Din perfekte treningspartner for helserettet og komfortabel utholdenhetstrening. Flere hjerteprogram, et hastighetsuavhengig wattprogram, datadrift som er enkelt for alle aldersgrupper og moderne teknikk som muliggjør smidig bevegelse.

Beste pris: 7 149 kr

4/5

7

Casall Exercise Bike EB600

Casall EB600 er en stabil treningssykkel som tåler en maksimal brukervekt på 150 kg. Sykkelen er utstyrt med svinghjul på 9 kg som gir en «behagelig tur». Skjermen er stor og tydelig. Sykkelen er kompatibel med iConsole + treningsappen. Med appen får du mer treningsdata og en enklere treningsoversikt via nettbrettet eller smarttelefonen.

Beste pris: 4 690 kr
Før: 6 995 kr

4/5

8

Abilica Stream UB X

Abilica Stream UB X er en mosjonssykkel utstyrt med elektronisk, justerbart magnetmotstandsbånd i hele 32 nivåer og en datamaskin med 12 treningsprogrammer. Spesielt utviklet for bedriftsmarkedet og du som ønsker det aller beste. Kommuniserer med forskjellige applikasjoner som gir suveren grafikk og nye fantastiske funksjoner.

Beste pris: 6 940 kr
Før: 10 500 kr

3.5/5

9

Casall EB100

Casall EB100 er en rimelig og stabil treningssykkel som tåler en maksimal brukervekt på 150 kg. Sykkelen har lav inngang, noe som gjør det enkelt å gå av og på. Motstanden reguleres manuelt i 8 nivåer. Det batteridrevne displayet viser tid, hastighet, avstand og kaloriforbruk.

Beste pris: 2 990 kr
Før: 4 995 kr

3.5/5

10

Assault Fitness AirBike

Assault Airbike er populær innen crossfit og gir ekstrem tøff trening. Et maskin man «må ha» på treningsstudioet til høyintensiv kondisjonstrening.

Beste pris: 13 240 kr
Før: 14 200 kr

5/5

11

Schwinn Fitness Airdyne AD8

Den nye Schwinn Airdyne AD Pro utnytter den ikoniske Schwinn luftmotstanden, omdømmet til holdbarhet og ytelse og oppdaterer den med en design og funksjon sett i perfekt tråd med dagens unike treningsutfordringer og miljøer.

Beste pris: 16 490 kr

3.5/5

12

Titan Life Athlete B55

Titan Life Athlete B55 er en attraktiv mosjonssykkel med 9 kg svinghjul og enkle dataer som viser: tid, avstand, kalorier, håndpuls, med IPAD-håller, klokke, ALARM, temperatur, scan, hastighet, RPM, kroppsfett mm.

Beste pris: 6 500 kr

3.5/5

Velge en trimsykkel - finn den beste for dine behov

Når du skal begynne å finne en trimsykkel er et godt utgangspunkt å se på egne behov. Er du mer enn én bruker av sykkelen, vil det helt sikkert være flere ulike behov å ta hensyn til. Og derfra må man finne den sykkelen som best dekker alles behov.

Behov – og ønsker – kan handle om flere forskjellige ting. Fysiske forhold, funksjoner og andre ting som kan påvirke hvordan sykkelen skal være sammensatt – og hva prisen på den er. Her er noen punkter du bør vurdere:

Kjenn dine behov

Hva er dine/brukernes behov? Hvor ofte skal den brukes? Hvor mange innstillingsmuligheter bør den ha? Hvilke muligheter skal datamaskinen på sykkelen kunne tilby? Er det spesielle behov som må tas i betraktning (f.eks. alder, ryggproblemer, vansker med å gå osv.)? Hvilken vektklasse skal sykkelen kunne passe?

Sett et budsjett

Hva koster en trimsykkel – og hvor hvor mye må den koste? Noen ganger kan det være vanskelig å finne ut hva du får for pengene. Men ofte går pris og kvalitet hånd i hånd, derfor er det sjelden en god investering i det lange løp å kjøpe den billigste treningssykkelen du kan finne. Samtidig er det ikke sikkert du trenger alle alternativene som en dyr maskin kan tilby. Derfor er det en klar fordel å sette seg inn i hva de ulike maskinene kan – og sette et budsjett på hvor mye du vil gi for en slik sykkel.

Typer sykler

I tillegg må du finne ut hvilken type trimsykkel du vil ha, for det finnes en rekke forskjellige versjoner. Alt fra den ordinære stående modellen og såkalte sofasykler med ryggstøtte eller armsykler – og til spesialutviklede trimsykler som egner seg for rehabilitering.

I tillegg kan du finne trimsykler med høy luftmotstand, akkurat som det er mulig å få en spinningsykkel. Så det kommer helt an på hvilken type sykkel du vil bli best med og på – og igjen hvilke behov du har.

Funksjoner du ikke kan klare deg uten

Uansett hvilken type sykkel du velger, er det visse funksjoner som bør være på maskinen. Funksjoner som gir kondisjonstrening mer mening – og deg som mosjonist mer motivasjon.

For eksempel er det på de fleste trimsykler en skjerm hvor du kan stille inn og følge treningen din. Tid, hastighet, distanse og forbrente kalorier er data som nesten er uunnværlige for en seriøs mosjonist, på samme måte som pulsmåling også er svært nyttig.

Ønsker du mer data og flere funksjoner inneholder mange av syklene også programmer som enten er innebygd eller som du lager selv. Opplegg som gir variasjon i treningen – og som gir mulighet til å utfordre deg selv mer. Dette kan igjen være bra for motivasjonen.

Sikkerheten må være i orden

Men før du begynner å trene må du selvfølgelig sørge for at du kan trene trygt. Generelt kan man si at sikkerheten ved å bruke trimsykkel allerede er mye høyere enn å sykle ute på en vanlig sykkel.

Men derfor må du fortsatt ha fokus på sikkerhet, selv om du bare «sykler» hjemme i stua. For eksempel er det viktig, fra produsentens side, at alle bevegelige deler på sykkelen er skjermet. Så du risikerer ikke å bli sittende fast eller bli klemt av noe.

Det er også viktig at sykkelen er stabil mens du trener. Når du for eksempel legger vekt i tråden din, er det viktig at du ikke føler at du er i ferd med å velte. Stabiliteten har noe med vekten på sykkelen å gjøre, men også noe med underlaget.

Samtidig kan du ved å justere sete og styre riktig minimere risikoen for å gå av på feil sykkel. Akkurat som man bør bruke den type sykkel man best kan håndtere.

Prøv før du kjøper

Av samme grunn gir det veldig god mening å prøve forskjellige typer trimsykler før du kjøper en. Har du for eksempel ryggproblemer kan en sofasykkel/setesykkel som har ryggstøtte vise seg å være den rette løsningen.

Det kan også være greit å prøve ulike typer motstand for å kjenne hvordan forskjellen føles. Akkurat som det er greit å se på hvilke funksjoner og eventuelt programmer du ønsker og trenger i treningen.

Å prøve ulike trimsykler gir et virkelig godt grunnlag for å kunne velge hvilken sykkel som passer best for dine behov.

Hvilke faktorer bør du være oppmerksom på før du kjøper en treningssykkel?

Når du er ute for å prøve de forskjellige treningssyklene, er det en rekke ting du bør fokusere på:

Ergonomi

Hvordan passer sykkelen inn i en rent ergonomisk? Hvordan er setet – det skal være behagelig å sitte på lenge, så du ikke får vondt av det. Selve sykkelen skal også være enkel å justere, slik at du sitter ergonomisk riktig mens du trener. Setet skal kunne justeres både forover/bakover og opp/ned, på samme måte som styret også skal kunne justeres riktig for brukeren.

Funksjoner

Hvilke funksjoner bør sykkelen inneholde? Er det kun de viktigste funksjonene som måling av tid, hastighet, distanse og kaloriforbrenning som skal inkluderes? Eller bør det være flere smarte funksjoner, som å måle puls gjennom pulsklokker, mulighet for tilkobling til telefon og andre smarte alternativer?

Det er mange forskjellige nivåer å velge mellom. Både i forhold til pris og brukervennlighet er det en klar fordel å finne det nivået som tilsvarer ens behov, ambisjoner og IT-kunnskap.

Programmer og skjerm

Det samme gjelder programmer og skjerm. Er du oppdatert på siste teknologi og har store treningsambisjoner, kan smarte programmer og funksjoner lett bli en hit som kan gjøre treningen mer spennende – og smart.

Hvis du ikke er typen som trenger alle disse funksjonene og programmene og fort kan gå deg vill i teknologi, kan du velge noe annet. For du kan enkelt finne både smarte og nyttige funksjoner og programmer uten at det blir for vilt og teknisk. Samtidig betyr det også ofte mye at skjermen er oversiktlig strukturert og dermed brukervennlig. Det er derfor også verdt å merke seg.

Er du i tvil om hvilke funksjoner som finnes – og hva du ønsker å ha nytte av, kan du spørre fagfolk/ekspeditører om råd. Du kan også søke informasjon på nett og for eksempel se på en trimsykkeltest.

Din vekt

Du må være sikker på at sykkelen du velger tåler vektbelastningen den utsettes for. Hvilken vektklasse er brukeren(e) i?

De fleste treningssykler har en brukervekt på opptil 100 kg, noen opptil 200 kg. Men er du over det i vektklasse må du sørge for å anskaffe deg en maskin som kan klare dette.

Svinghjulet

Svinghjulet er det tunge hjulet du jobber med, for å si det sånn. Denne skal helst ha en passende vekt for å kunne gi en god treningsøkt – og en god tråd. Tråden vil med andre ord bli mer behagelig og flytende med et tungt svinghjul. Som vanlig bruker av treningssykkel bør vekten på svinghjulet helst ikke være mindre enn 8 kg – og gjerne litt over.

Får du tak i en treningssykkel med et for lett svinghjul vil du typisk oppleve en ujevn gjenge – spesielt når du setter mer motstand på sykkelen. Derfor er det viktig å finne et passende størrelse svinghjul.

Samtidig må du imidlertid også være oppmerksom på bremse/lastsystemet. For en svak brems kombinert med et tungt svinghjul vil igjen resultere i en ujevn treningstur.

Ergometer

Hvis du tenker at du vil trene seriøst og er interessert i hvor mye du faktisk presterer under treningen, er en trimsykkel med ergometer verdt å vurdere. Et ergometer måler så å si muskelarbeid og kan dermed vise deg hvor hardt du trener.

Med ergometeret kan sykkelen dermed måle belastningen i watt, slik at du får et bilde av innsatsen din under trening. Dette kan vise seg å være et nyttig verktøy og til og med et behov hvis du for eksempel ønsker å gjennomføre kondisjonstester.

Stabilitet

Som nevnt tidligere er det viktig at trimsykkelen er stabil mens du trener. Både for sikkerhets skyld, men også i forhold til treningsopplevelsen. Hvis sykkelen er så dårlig at du ikke føler du kan gjøre det du vil, blir det en dårlig opplevelse.

Stabiliteten kan ha noe med prisen og kvaliteten på sykkelen å gjøre. Er den for liten og billig er det ikke sikkert at stabiliteten følges. Men underlaget som sykkelen står på må også være skikkelig der sykkelen kan stå rett og fast.

Alternativt kan du kjøpe en matte. Det er en relativt billig investering, og med en kan du skåne gulvet. Samtidig sitter sykkelen bedre fast og gir et godt grunnlag for en stabil og god trening.

Sittestilling

Som nevnt tidligere er det å sitte godt på sykkelen en viktig faktor når du skal velge trimsykkel. For du må sitte ned over lengre tid og helst ikke ha vondt etterpå.

En del av å sitte ned er også selve sittestillingen. Så det handler ikke bare om hvor myk og behagelig salen er, men også hvordan du sitter og sykler. Du skal med andre ord kunne justere maskinen slik at du får sitte i en skikkelig stilling. En stilling som passer ens behov.

Som også nevnt tidligere kan en setesykkel med ryggstøtte være en god løsning dersom du for eksempel sliter med dårlig rygg. Å få den støtten til ryggen/korsryggen kan gjøre utrolig mye for deg, og det gir like god trening som med en vanlig trimsykkel.

Tråd

Tråd har vært nevnt i forbindelse med svinghjulet, da dette har betydning for hvor jevnt man kan tråkke på pedalene. Så hvis du prøver en trimsykkel og finner ut at den føles ujevn når du tråkker på pedalene, er det verdt å undersøke nærmere.

Ofte vil det ha å gjøre med sykkelens svinghjulsvekt og lastsystem. Det er viktig å finne den rette kombinasjonen slik at du kan få en jevn og jevn tråd i treningen.

De forskjellige typene motstander

I tillegg til å kunne velge en trimsykkel med manuell belastning som justeres ved hjelp av et håndtak, finnes det andre muligheter. Belastningen kan styres via datamaskinen, hvor du også har kontroll på alle andre treningsfaktorer og data. Dermed kan belastningen styres med en magnetbrems som justeres via datamaskinen.

Men du kan også velge den elektromagnetiske versjonen, hvor det er datamaskinen som tar seg av å justere motstanden, avhengig av hvor mye du yter – hvor mange watt du produserer. Alle typer motstand kan sees med fordeler og ulemper – avhengig av hvilke behov du har og hvilken type du er.

Fordeler med en trimsykkel

Man kan spørre seg om det bare skal være en trimsykkel man ønsker seg. Og hvordan fungerer en slik ting i det hele tatt – er det å finne ut av det? Og hvor kjøper du en trimsykkel? Og kan det faktisk være en annen treningsmaskin du vil ha hjemme, for eksempel en tredemølle eller en romaskin?

Spørsmålene kan være mange. Og i tillegg kan det også være tanker om annet treningsutstyr – eller kanskje om å melde seg på et treningsstudio. Eller bare begynn å løpe.

I det følgende er det derfor en rekke fordeler ved å velge trimsykkel:

God kondisjonstrening

Å trene på trimsykkel – eller treningssykkel om du vil – er en god og effektiv treningsform. Og mangler du hjelp og motivasjon til å holde på, er det god hjelp å få i de ulike funksjonene og programmene.

En enkel løsning

Det er relativt enkelt å komme i gang med trening med en slik sykkel hjemme. Har du kontroll på innstillingene er det bare opp på salen og opp og går. I tillegg er det ikke behov for det ville vedlikeholdet.

En investering på sikt

Som nevnt tidligere kan det godt lønne seg å kjøpe en skikkelig trimsykkel – og ikke den første og billigste du finner. Blir den for liten/billig/dårlig vil den nok bare ordne seg – du gidder ikke bruke den. Finner du en god og passende maskin og tar godt vare på den, kan du ha mye glede og glede av den i mange år.

Tren uansett vær og årstid

En trimsykkel hjemme er genialt for de som pleier å være hjemme fra treningsturen når det er dårlig vær. Uansett vær og årstid er det alltid mulighet for å sette seg på sykkelen og trene.

Rask trening i en travel hverdag

På samme måte kan du med en slik sykkel hjemme finne muligheten til å trene – når det bare passer. Mens pizzaen står i ovnen, mens man ser på nyheter på fjernsynet, når barna legges osv. Trimsykkelen er med andre ord et supert og fleksibelt treningsalternativ som passer for en travel hverdag.

Trening som er skånsom for leddene

I tillegg er sykling en god treningsform som tar hensyn til leddene dine, og du får ikke støt gjennom kroppen, slik du gjør når du for eksempel løper. På den måten er trening på trimsykkelen både skånsom og behagelig.

Både aerob og anaerob trening

Foretrekker du å sykle lange distanser og jobbe med utholdenhet (aerobic) eller å kjøre sprint hvor all energi brukes på kort distanse (anaerob)? Eller skal det helst være en blanding av begge deler?

Igjen er trimsykkelen et flott verktøy for begge typer trening. Og ved hjelp av funksjoner og programmer har du enda flere muligheter til å hjelpe deg selv på veien.

Stille trening hjemme

Sist, men ikke minst, kan du enkelt finne stillegående trimsykler slik at det ikke plager andre – eller deg selv når du trener. Hvis hjulene / beltet / kjedet på sykkelen er dekket, er støyen allerede godt redusert.

Vekttap - gå ned i vekt raskt

Med en trimsykkel hjemme har du virkelig en god mulighet til å holde øvelsen rett. Hvis du også ønsker å gå ned i vekt, kan du sette deg visse mål. For eksempel å ville trene så og så mange minutter hver dag – og sakte øke treningen og belastningen.

Bruk av ulike funksjoner og programmer kan bidra til å øke bevisstheten om og fokus på hvor langt du har kommet med dine mål. Programmer kan også bidra til å motivere en ytterligere. På den måten er det gode muligheter for å være effektiv og komme godt i gang med vektnedgangen.

Hvilke typer trimsykler finnes det?

Som det har vært nevnt tidligere, finnes det forskjellige versjoner av trimsykler.

De vanligste typene er vanlig oppreist sykkel (Upright Bike) og setesykkel/sofasykkel (Recumbent Bike). Bare disse to typene gir mange ulike typer brukere med ulike behov gode muligheter for trening.

I tillegg finnes det også andre typer å velge mellom dersom du ikke kan få dekket dine ønsker og behov av en av de to første typene. Det kan være at du ønsker en spesiell motstandsstyrke, å sykle med armene – eller trenger en spesiell maskin for en eller annen form for rehabilitering. Heldigvis er mulighetene og kombinasjonene mange.

Hvilken er så best?

Å finne den beste treningsmaskinen handler mye om individuelle behov. Det som er best for en ambisiøs og teknisk solid ung mann, er ikke nødvendigvis det beste for en eldre person med ryggproblemer. Derfor kan det være vanskelig å sammenligne trimsyklene på den måten.

Så å ta utgangspunkt i egne behov og ønsker samt fysiske evner gir bare mening.

Pris og kvalitet henger sammen

Samtidig er det igjen det faktum at pris og kvalitet har en tendens til å henge sammen. Så å finne en billig trimsykkel i et supermarked eller kanskje et trimsykkeltilbud på nett er ikke alltid den beste ideen. Kanskje er kvaliteten så dårlig at du ender opp med å ikke ville bruke sykkelen uansett.

I den sammenheng kan man tenke: «Hva koster egentlig en trimsykkel?» Og her kommer kvaliteten inn igjen. Skal du ha en skikkelig sykkel må du ofte betale litt mer for den – men den er også godt brukt i lengden.

Er det verdt å kjøpe brukt?

Du vil ofte kunne spare mye penger på å finne og kjøpe en brukt trimsykkel. Er det en skikkelig maskin vil den ofte fungere fint, og det vil da være fordelaktig å kjøpe en brukt. Man må imidlertid huske å være oppmerksom på de samme tingene som ved kjøp av ny maskin. I tillegg bør du sjekke den brukte maskinen for eventuelle feil og mangler – og gjøre selger oppmerksom på det.

I tillegg må du selvfølgelig være klar over hvilken sykkel du har med å gjøre. Så du blir ikke lurt og har betalt for mye for en maskin du kunne fått i et supermarked for halve prisen.

Men med oppmerksomheten med det er det ingenting i veien for at du kan finne en god og velholdt brukt trimsykkel til en gunstig pris.

Kan man leie en?

Ja det kan du. Å leie en trimsykkel kan være en fordel for eksempel ved en periode med rehabilitering. I stedet for å kjøpe en billig sykkel som du kanskje ikke blir vant til på grunn av dårlig kvalitet, kan du leie en i skikkelig kvalitet. På den måten får du kanskje mer motivasjon til å trene – og kan kvitte deg med maskinen igjen etter endt rehabilitering.

Du kan for eksempel finne gode nettsider på nettet som det tilbys utleie av trimsykkel fra.

Slik setter du opp trimsykkelen din riktig

Det kan være viktig for ens velvære under sykkeltrening å få riktig innstilt trimsykkelen. Derfor er det fornuftig å bruke litt tid på å se på innstillingene.

Et godt utgangspunkt er å stå ved siden av sykkelen og justere salen til hoftehøyde. Så kan du sette deg på sykkelen og sette føttene flatt på pedalene. Bena bør helst være litt bøyd når man tråkker på pedalene – og høyden på salen bør finjusteres deretter. Når du tråkker på pedalene, skal knærne peke fremover som føttene – for å unngå vridning.

Styret skal helst være i omtrent samme høyde som salen, slik at du kan sitte relativt rett opp.

Hvorfor skal jeg kjøpe en trimsykkel og ikke en annen treningsmaskin?

Tidligere har det vært nevnt mange fordeler ved å bruke en trimsykkel som treningsmaskin. Og det er mange fordeler med slikt. Og her er nok en av hovedgrunnene at det er en veldig skånsom, men likevel effektiv treningsform.

Er du ikke klar for sykling er det heldigvis mulig å kjøpe andre treningsapparater som romaskiner, tredemøller, stepmaskiner eller annet treningsutstyr.

Trimsykkelen er bare en veldig åpenbar treningsmaskin.

Er det bedre med en spinningsykkel?

Selv om begge typer treningsmaskiner involverer sykling, er de to typene fortsatt svært forskjellige. Og du må selv bestemme hvilken type sykkeløvelse du er mest for.

Den vanlige trimsykkelen har for eksempel et bredt og mykt sete og datamaskin/funksjoner/programmer. I tillegg sitter du veldig oppreist på denne sykkelen.

Spinningsykkelen kan sammenlignes mer med en racersykkel. Et smalere og hardere sete, manuelle belastningsinnstillinger og ingen datamaskin/programmer. På denne sykkelen sitter du mer foroverbøyd, og på grunn av klikkpedaler er det lagt opp til at du reiser deg mye og sykler.

Hva med en crosstrainer?

Liker du trimsykkelen, men ønsker deg en mer kombinert maskin, hvor du også får i gang overkroppen, er crosstraineren en god løsning. Her har du en kombinasjon av trimsykkel, tredemølle og stepmaskin, og resultatet er å få i gang hele kroppen med skikkelig god kondisjonstrening. Med andre ord et skikkelig fint alternativ til trimsykkelen.

Slik får du mest mulig ut av hjemmesykkelen din

Som med så mange andre ting, handler det om å komme i gang. Start treningen og lag en god rutine. Har du en sammenleggbar trimsykkel som ligger under sengen og samler støv, kan det være vanskelig å komme i gang. Når sykkelen står foran, riktig oppsatt og klar til bruk, er det lettere å gi seg tid til å trene.

I tillegg handler det også ofte om hvor god du er til å motivere deg selv. Og hva motiverer en. Er det en sykkel av god kvalitet? Er det høy musikk til treningen? Er det en trener – eller treningsprogrammer som forteller hva man skal gjøre? Eller andre ting?

Ved å fokusere på det som kan motivere en til å trene, kan man komme ganske langt. Samtidig kan det noen ganger være greit å sette seg mål – realistiske mål. Og husk, små skritt fremover er også fremover.

Treningsprogrammer

Ofte vil treningsopplegg være en god idé, da det kan være motiverende, og man følger dermed et program man kan utvikle seg fra. Det kan være forhåndsinnstilte programmer i sykkelens datamaskin, men du kan også ofte lage programmer selv.

Programmene skal ta utgangspunkt i hvor du er i forhold til fysikk og trening. Er du nybegynner bør du bygge opp treningen stille – i tid, tempo og belastning. Etter hvert kan du bygge på mer – og trene mer og mer effektivt.

Det finnes mange gode treningsprogrammer for trrimsykler på nettet.

Intervalltrening er en effektiv treningsmetode

En annen måte å finne mer motivasjon i treningen på trimsykkelen er ved å trene intervall. Ikke bare kan det gjøre treningen betydelig morsommere, det er også en effektiv måte å trene på – og er bra for det kardiovaskulære systemet og for å bygge kondisjon.

Kort fortalt går intervalltrening ut på å dele opp treningen din (for eksempel i en time) i små vekslende biter. Hvor du vekselvis kjører stille i noen minutter – og kjører fort i noen minutter. Akkurat som man også kan velge å bruke belastningen som vekslende faktor i intervallene. På denne måten kan du skape mer motiverende og målrettet trening.

Ulemper og løsninger

Nå som du har kommet godt i gang med trening, er det ingenting som kan forstyrre treningsgleden og motivasjonen som å bli skadet. Smerte kan være en morder i forhold til å fortsette treningen, så det hjelper å finne en løsning på problemene. Se nedenfor:

Vondt i baken

Vi kjenner det alle fra når du har vært ute og syklet. Får du vondt i baken av å sykle på trimsykkel kan det skyldes at salen er for høyt satt. Man kan også bruke sykkelshorts eller et mykt saldeksel for å komme over problemet.

Følelsesløse føtter

Hvis du begynner å få følelsen av nummen føtter, kan det skyldes at salen er satt for høyt. Men det kan også være at stroppene på pedalene – eller lissene på skoene er strammet/snøret for stramt.

Ryggsmerter

Kjenner du begynnende ryggsmerter kan det igjen skyldes salens innstilling. Den skal helst ikke settes høyere enn styret. I tillegg er det bedre å lene seg fremover fra hoftene enn fra ryggen.

Knesmerter

Hvis du begynner å kjenne knesmerter, er det verdt å merke seg hvor mye bena bøyer seg når du sykler. De skal helst være litt bøyde – ikke veldig bøyde, og ikke for langstrakte. I tillegg skal knærne peke fremover når du sykler. Som føttene.

Nakkesmerter

Får du vondt i nakken kan det skyldes at styret er satt for lavt, så du vil belaste nakken for å se fremover. Derfor er det viktig å finne riktig høyde på styret.

Håndsmerter

Kjenner du håndsmerter er det sannsynligvis fordi styret er satt for lavt og dermed gir opphav til for mye vekt på hendene. Derfor kan det hjelpe å heve styret litt, akkurat som sykkelhansker eller styrestropper kan være til hjelp.

Konklusjon

Når man ser på hvor mange muligheter det er for å trene, er trimsykkelen kun en brøkdel av den totale massen. Likevel er det fortsatt utenfor rekkevidden for den gjennomsnittlige personen å eie en.

Hvis du bare setter deg litt inn i hva det er for en trimsykkel som vil passe best til dine behov, har du kommet langt. Er du på rehabiliteringskurs, ønsker å gå ned i vekt og/eller komme i bedre form, så er trimsykkelen både skånsom og effektiv.

I tillegg kan det å velge en sykkeltype som har funksjoner og programmer ofte hjelpe på treningsmotivasjonen. Du kan sette deg klare mål og følge data om din utvikling i treningen.

Og får du velge riktig trimsykkel som passer deg best, er du godt hjulpet på vei. På vei til mange år med god og motiverende sykkeltrening hjemme i stua – når det akkurat passer inn i hverdagen.