Kreatin

Artikkelen er faktasjekket av Mads Nordskov ☑ – Siden er brukerfinansiert, noe som betyr at vi tjener en liten prosentandel hvis du kjøper noe fra våre partnershops. Det øker ikke prisen for deg.

Kreatin er en aminosyre som hovedsakelig finnes i kroppens muskler og i hjernen. Det er vanlig å få kreatin gjennom sjømat og rødt kjøtt, men på nivåer langt under de som finnes i syntetisk produserte kreatintilskudd. Kroppens lever, bukspyttkjertel og nyrer kan også produsere omtrent 1 gram kreatin per dag.

Du kan bruke kreatin for å forbedre treningsprestasjonen og øke muskelmassen, da det hjelper til med å levere energi til cellene, spesielt muskelceller. Det er også studier som tyder på at kreatin kan bidra til å senke blodsukkeret og forbedre hjernefunksjonen, selv om mer forskning er nødvendig innenfor disse områdene.

Vanlige bivirkninger av kreatin kan inkludere kvalme, magesmerter, diaré, muskelkramper og vektøkning. Dette er imidlertid ikke en fullstendig liste over bivirkninger, og andre kan forekomme. Kontakt legen din for medisinsk rådgivning om bivirkninger før du bruker kreatin.

Les mer Les mindre

-15% Utsalg
Creatine 200 Mesh 300 g

Creatine 200 Mesh 300 g

254,00 kr.
-15% Utsalg
Creatine 200 Mesh 300 g

Creatine 200 Mesh 300 g

254,00 kr.
-15% Utsalg
True Mass 1200 + Creatine, 216 g

True Mass 1200 + Creatine, 216 g

1.059,00 kr.
-26% Utsalg
2 x Whey-80 + Kreatin

2 x Whey-80 + Kreatin

629,00 kr.
-20% Utsalg
Flavoured Creatine, 300 g

Flavoured Creatine, 300 g

223,00 kr.
-20% Utsalg
Flavoured Creatine, 300 g

Flavoured Creatine, 300 g

223,00 kr.
-20% Utsalg
Flavoured Creatine, 300 g

Flavoured Creatine, 300 g

223,00 kr.
Clear All
Sorter etter
Søk
Image
Pris

Hva Er Kreatin

Kreatin er et populært treningstilskudd som mange mennesker bruker for å bygge muskler, bli sterkere og forbedre prestasjonen. Kreatin er kjemisk kjent som metylguanidineddiksyre og dannes hovedsakelig i leveren gjennom en enzymatisk prosess. Dette stoffet er en proteinlignende nitrogenholdig komponent, og blir ofte brukt sammen med proteinpulver som et kosttilskudd.

Det finnes en rekke positive effekter av kreatin på kroppen din. En av dem er at det bidrar til å øke energinivået til cellene dine, spesielt i musklene. Dette er viktig for å kunne yte maksimalt under trening og for å øke muskelmassen. Når du tar kreatin, vil muskelcellene trekke inn mer vann, noe som bidrar til økt muskelvekst og forbedret ytelse under treningsøkter.

Flere studier har vist at kreatin kan føre til en forbedret atletisk ytelse og bidra til en mer effektiv kroppsforvandling. Det er viktig å merke seg at kreatin ikke er et mirakeltilskudd, og at det ikke vil erstatte en godt balansert diett og et solid treningsprogram. Den korrekte bruken av kreatin som et supplement er viktig for å oppnå optimale resultater.

I tillegg til de nevnte fordelene, er det også verdt å vite at kreatin ikke fører til uønsket vektøkning i form av fett. Noen studier har vist at det kan føre til en økt muskelstørrelse og vannvekt, men dette er normalt en midlertidig effekt og ikke nødvendigvis uønsket.

Sørg for å følge anbefalte doseringer og konsultere en lege eller ernæringsfysiolog før du begynner å ta kreatin som et supplement. Dette vil sikre at du bruker det på en trygg og effektiv måte som passer til dine individuelle treningsmål og generelle helse.

Fordeler Med Kreatin

Kreatin er et populært kosttilskudd ofte brukt av idrettsutøvere og fitnessentusiaster for å øke ytelsen og bygge muskler. Her er noen av fordelene med å bruke kreatin:

Styrke Og Muskelvekst

Kreatin hjelper til med å øke muskelstyrken og veksten ved å øke vanninnholdet i muskelcellene og støtte proteinsyntesen. Dette kan føre til at musklene ser større og mer definerte ut. Ved å forbedre energinivåene og styrken i musklene, kan kreatin øke treningskapasiteten og dermed hjelpe deg med å bygge muskler raskere.

Energiøkning

Kreatin fungerer som et energireservoar for musklene og hjelper med å øke deres energiproduksjon. Når du trener eller utfører høyintensitetsaktiviteter, hjelper kreatin til med å produsere mer ATP (adenosintrifosfat), som er den primære energikilden for cellene. Dette fører til økt utholdenhet og energi under intens trening, slik at du kan yte bedre og trene lenger.

Ytelsesforbedring

Kreatin bidrar til å forbedre ytelsen innen en rekke idretter og fysiske aktiviteter. Det er spesielt effektivt for å øke eksplosiv styrke og kraft, noe som kan være nyttig i sporter som vektlifting, sprint og fotball. Kreatin kan også bidra til forbedret utholdenhet og kognitiv funksjon, noe som kan være en fordel for idrettsutøvere som deltar i langvarige og mentalt krevende konkurranser.

Bivirkninger Og Sikkerhet

Vanlige Bivirkninger

Det er vanligvis få bivirkninger forbundet med kreatinbruk, og det er betraktet som et trygt supplement. Noen av de mulige bivirkningene du kan oppleve inkluderer:

 • Nyreskade: selv om dette er sjeldent, bør du være forsiktig hvis du har en eksisterende nyretilstand.
 • Leverskade: Igjen, dette er sjelden, men kreatinbruk bør kanskje unngås hvis du har en eksisterende levertilstand.
 • Nyrestein: Dette er en sjelden bivirkning, men det er viktig å være oppmerksom på muligheten.
 • Vektøkning: Kreatin kan føre til vannretensjon i musklene, noe som kan føre til en økning i kroppsvekt.
 • Oppblåsthet: Noen brukere kan oppleve oppblåsthet som en bivirkning av kreatinbruk.
 • Dehydrering: Kreatin kan øke risikoen for dehydrering, spesielt hvis du ikke drikker nok vann i løpet av dagen.
 • Muskelkramper: Noen brukere rapporterer muskelkramper som følge av kreatinbruk.
 • Fordøyelsesproblemer: Enkelte personer kan oppleve fordøyelsesproblemer som følge av kreatinbruk, som kan omfatte magesmerter, diaré eller kvalme.

Langsiktig Sikkerhet

Foreløpig er det ikke nok forskning til å konkludere om langtidssikkerheten av kreatintilskudd. De fleste studier har fokusert på korttidsbruk, og det eksisterer begrenset informasjon om eventuelle bivirkninger ved langtidsbruk. Imidlertid antyder den tilgjengelige forskningen at kreatin er et trygt og effektivt supplement for de fleste brukere så lenge som anbefalte doser blir fulgt og ikke overskredet.

Det er viktig for deg å konsultere med en lege før du begynner å ta et kreatintilskudd, spesielt hvis du har en underliggende helsetilstand. Det kan være nødvendig for deg å justere doseringen, eller i noen tilfeller unngå kreatin helt, avhengig av helsen din og individuelle behov.

Kreatin Og Vanninntak

Kreatin er en organisk syre som naturlig finnes i virveldyr og bidrar til å levere energi til cellene i kroppen din, spesielt muskelceller ved å øke dannelsen av adenosintrifosfat (ATP).

Når det gjelder vanninntak, kan kreatin påvirke vannbalansen i muskelcellene dine. Kreatin får vanninnholdet i cellene til å øke, noe som resulterer i en generell økning av cellenes størrelse og volum. Dette skjer fordi kreatinmolekyler trekker vann inn i musklene, som igjen tiltrekker seg ekstra vann. Dette får muskelcellene til å bli fylt opp med vann, noe som kan øke styrken og utholdenheten i musklene dine.

Her er noen vanlige spørsmål og svar om kreatin og vanninntak:

 • Kan kreatin føre til dehydrering? Det er ingen bevis for at kreatin fører til dehydrering. Det anbefales imidlertid at du øker vanninntaket ditt når du tar kreatin, da dette kan hjelpe med å forhindre eventuelle bivirkninger som kan være knyttet til vannbalansen i musklene dine.
 • Er det nødvendig å drikke mer vann når man tar kreatin? Ja, det er lurt å øke vanninntaket ditt noe når du tar kreatin for å kompensere for den økte vannopptaket i muskelcellene og for å opprettholde en god hydrering.
 • Kan for mye kreatin være skadelig? Som med de fleste kosttilskudd, bør du følge anbefalte doseringer og instruksjoner. Høye doser av kreatin kan føre til ubehag i fordøyelsessystemet og økt belastning på nyrene. Det er derfor viktig å følge anbefalte doser og råd fra en kvalifisert helsepersonell.

Det er viktig å huske at kreatin og vanninntak er en del av et større bilde når det gjelder ytelse og helse. Sammen med et balansert kosthold, riktig trening og god hydrering, kan kreatin hjelpe deg med å forbedre styrke og utholdenhet i musklene dine.

Dosering Og Bruk

Når du begynner å ta kreatin, er det viktig å følge riktig dosering og bruk for best mulig effekt og for å minimere potensielle bivirkninger.

Lastningsfase

I løpet av lastningsfasen fyller du opp kreatinlagrene i musklene. Følg disse trinnene:

 • Ta rundt 20 gram kreatin per dag i én uke, delt inn i 3 til 4 doser á 5 gram.
 • Dette vil hjelpe deg med å nå metning raskere og få mer effekt ut av kreatintilskuddet.

Vedlikeholdsfase

Etter lastningsfasen går du over til en vedlikeholdsfase. Her er noen retningslinjer:

 • Reduser inntaket til 3-5 gram kreatin per dag.
 • Fortsett med denne dosen i flere uker for å opprettholde kreatinnivået i musklene.

For best effekt, sikt etter å ta kreatin sammen med karbohydrater, da dette kan hjelpe med å øke muskelopptaket av kreatin.

Vær oppmerksom på at det kan være individuelle forskjeller i respons på kreatintilskudd og varigheten av bruk. Rådfør deg med helsepersonell hvis du er usikker på om kreatin er riktig for deg.

Typer Av Kreatin

I denne delen vil du bli presentert for ulike typer kreatin. Vi vil fokusere på de mest populære kreatinvariantene: Kreatin monohydrat, kreatin-etyl-ester og kreatin HCl. Dette vil gi deg en bedre forståelse av hva som passer best for dine treningsmål og preferanser.

Kreatin Monohydrat

Kreatin monohydrat er den mest populære og reneste formen for kreatintilskudd. Det er kjent for sin effektivitet og har vist seg å forbedre ulike aspekter av kondisjonstrening, som hastighet og toppeffekt. Fordi kreatinmonohydrat er mest brukt og forsket på, det er et overveldende antall studier som støtter dens effektivitet og sikkerhet.

Kreatin-Etyl-Ester

En annen type kreatin er kreatin-etyl-ester (CEE). CEE er en modifisert form av kreatinmonohydrat, hvor et estermolekyl er festet til kreatinmolekylene. Denne modifikasjonen antas å øke hastigheten på opptak og redusere mengden kreatin som konverteres til kreatinin, en inert avfallsprodukt. Imidlertid er studier om effektiviteten og påliteligheten av CEE sparsommelig, og sammenhengende forskning mangler sammenlignet med kreatinmonohydrat.

Kreatin HCl

Kreatin hydroklorid (HCl) er en annen kreatinvariant som hevder å ha en bedre løselighet i vann enn kreatinmonohydrat. Dette antyder at det potensielt er bedre absorbert av kroppen og dermed krever lavere doser. Imidlertid har ikke kreatin HCl blitt grundig studert i forhold til kreatinmonohydrat, og de fleste fordelene er basert på teoretiske beregninger og anekdotiske bevis. Derfor kan man ikke si med sikkerhet at kreatin HCl er mer effektivt enn kreatinmonohydrat.

Før du bestemmer deg for hvilken type kreatin som passer best for deg, er det viktig å vurdere personlige preferanser og hvordan kroppen din responderer på forskjellige typer kreatintilskudd. Husk at den mest pålitelige kilden til forskning og effektivitet er kreatinmonohydrat, mens det er mer begrenset informasjon om kreatin-etyl-ester og kreatin HCl.

Konklusjon

Kreatin er et naturlig forekommende stoff i kroppen din som hjelper musklene med å produsere energi under tunge løft eller høyintensitetsøvelser. Det kan hjelpe deg med å øke muskelmasse, styrke og utholdenhet, spesielt når det kombineres med effektiv trening og et godt kosthold.

Når du bruker kreatintilskudd, skal du følge riktige doseringsretningslinjer og vær oppmerksom på kroppens respons. Med riktig bruk og inntak av kreatin kan du dra nytte av de potensielle prestasjonsfordelene:

 • Økt muskelstyrke
 • Forbedret utholdenhet
 • Bedre kognitive evner

Det er viktig å huske at kreatin ikke er en magisk løsning for å oppnå dine treningsmål, men det kan være et effektivt og trygt verktøy for å hjelpe deg med å nå dine mål når det brukes riktig. Hold deg godt informert og vær tålmodig med dine fremskritt for å oppnå de beste resultatene med kreatin.